onsdag, maj 26, 2010

Svaret är nej

Det finns alltid en sjuksköterska på akuten som är LAS - Ledningsansvarig sjuksköterska. Han el hon är ansvarig för att det finns tillräckligt med personal på de olika sektionerna, fördela personal över sektionerna, att fixa personal om någon blir sjuk, att ha koll på platsläget på sjukhuset (vilket oftast är en ren katastrof) fungera som bollplank för kollegorna med mera.

Om det skulle komma in ett dåligt barn eller en dålig vuxen ringer ambulansen på LAS-telefonen. Trafikolyckor rapporteras till LAS-sköterskan.
Händer det en olycka med flera skadade är det LAS som står i mitten och organiserar, vilken patient ska gå till vilket rum, vem är mest skadad, vad för kompetens finns på akuten, vem tar vilken patient, har vi läkare på plats?

Skulle det sen hända en riktigt stor olycka, te x en minibuss av vägen med fem sex allvarligt skadade, då är det igen LAS som är i centrum, nu med kontakt med läkare, SOS och tjänsteman i beredskap. Det som ska organiseras är dessutom inringning av mer personal, mediakontakt, trolig anstormning av anhöriga, vem tar hand om alla som redan är på akuten, fika till personal osv..

Man skulle kunna säga att utan denna LAS-funktion blir det väldigt oorganiserat. Alla litar på att LASen finns och mycket hänger på detta.

Men tycker landstinget att det ger en löneförhöjning att ha detta ansvar?

Inga kommentarer: